Den första veckan är passerad

¡Hola amigos! En hel vecka har nu lyckats passera sedan vi landade här i Guatemala. Tiden går så förbaskat fort!

Det är häftigt hur snabbt man anpassar sig till en ny typ av vardag. Vi pratade om det idag, dagarna är otroligt givande och roliga men samtidigt så känns det skönt att det är helg snart. Dagarna blir så väldigt vardagliga trots att vår vardag nu är helt annorlunda än den brukar vara.

En vanlig dag här är att gå upp vid sex på morgonen, göra morgonyoga på filtar (vi ska köpa riktiga mattor så fort vi hittar några) och sedan gå ner för frukost vid sju. Vi får olika frukostar serverade varje dag, denna vecka har det varit allt från fruktsallad till fattiga riddare till tortilla med kyckling, spenat och avokado.

Vid 07.45 går vi mot skolan, det tar ca 10 minuter, och vid 08.00 drar våra lektioner med vår lärare Clara igång. Vi har då (nästan enbart) muntlig lektion med henne i fem timmar. Vid ca 10.30 bryter vi för en 20 minuters paus då vi har för vana att köpa varsin smoothie i caféet och dela på en dagens special, också denna varierar – alltifrån tortillas och empanadas till nachos och pankakor.

Våra lektioner fortsätter alltså sedan fram till 13.00, då vi får en varsin läxa innan vi vinkar Clara hejdå för dagen. Efter skolan går vi hemåt igen, äter lunch med familjen här hemma (inte Mefi då han är på jobbet) och konverserar om dagen.

Efter lunch gör vi våra läxor, antingen på ett café eller uppe på taket (så att vi kan sola samtidigt!) och tar ibland en siesta. Vid 17-tiden traskar vi tillbaka till skolan för ett sista pass spanska, nu med andra studenter. Detta moment kallas club de conversación och innebär att man sitter och pratar med varandra i grupp om olika ämnen, för att få öva ännu mer på att konversera.

Efter club de conversación ordnar skolan aktiviteter för studenterna, också dessa varierande. Vi deltar på de vi hinner och vill vara med på, och just denna vecka har det varit många av intresse för oss.

I tisdags var det fotboll. Vi körde match i över en timme, studenterna mot lärarna och det var så fruktansvärt roligt! Igår var det en föreläsning om Guatemalas historia och kultur (helt på spanska), vilket var väldigt intressant!

Och ikväll var det salsalektion på skolan. Vi kunde tyvärr inte stanna på hela då vi planerat tidig middag med familjen (det serverades nachos idag) men det kommer att finnas som aktivitet varje vecka så det vi väldigt glada för. Vi tog salsalektioner i våras i Uppsala men har inte dansat så mycket sedan dess, dock räckte det med att dansa i en knapp kvart nu för att väcka den gamla entusiasmen!

Efter aktiviteterna med skolan tar vi oss hemåt igen. Vi äter middag någonstans runt 19.30 och det brukar bli så att vi sitter kvar och pratar med Mefi och Conchita ganska länge. De är helt fantastiska och hjälper oss med allt möjligt. Exempelvis har Sigrid (i vanlig ordning) gjort illa sin ländrygg ordentligt, så igår kom Conchitas syster och gav henne massage, så förhoppningsvis ska det bli bättre snart!

När vi sagt tack för idag till familjen brukar vi avrunda kvällen lugnt och försöker somna runt 22. Dagarna med all den här spanskan gör att huvudet är helt slut om kvällarna och för att orka våra fem timmar med nytt språk märks det att vi behöver sova mycket, så det är med stor glädje vi avslutar dagen med att titta på något eller läsa varsin bok, för att koppla bort och tänka på annat innan man somnar och laddar om för nästa dag.

Bilderna ovan är från vår skola. Vi sitter alltså en liten bungalow-liknande hydda där det finns ett bord, några stolar och en whiteboard, och där får vi våra lektioner – snacka om harmonisk lärmiljö.

Bilder från fotbollen i tisdags, vi var som ni ser det (vinnande) rosa laget. På bilden högst upp har ni Sigrid och Kai, och nedan ser ni Ludo från Frankrike som av någon anledning fortsatte spela medan vi andra släpat oss upp på läktaren för att dricka vatten, halvt döda efter en sån lång match i värmen.

Bilderna här längst ner är från våra svettiga eftermiddagsplugg på taket. Dessa är från idag då vi läxa innebar att skriva historier som det är tänkt att vi ska läsa upp på morgondagens lektion. Det var minsann lättare sagt än gjort..

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.