Utflykt till kaffeplantagen

Så, vi hade alltså idag bestämt dejt med hela familjen Navichos Tuch för att tillsammans åka upp till de närliggande kaffeplantagen. När vi kikat omkring här i San Pedro har vi hittat olika saker man kan åka iväg att göra (bestiga vulkaner, paddla kajak, rida häst etc) och bland dom har en tripp upp till kaffeplantagen varit något som legat högt på vår lista att vilja göra, så när Mefi frågade om vi skulle vilja följa med dom på en dagsutflykt dit så var svaret självklart ja.

Vi fick låna Mefis brors bil och åkte på typiskt guatemalanskt sätt dit – Mefi och Conchita i framsätet, jag, Erik och barnen på flaket. Fullkomligt livsfarligt. Som allt annat kring trafiken här.

Det tog oss ungefär en kvart att ta oss fram till plantagen. Där växte det inte bara kaffeplantor, utan där fanns också majsfält och både avokadoträd och avokadoplantor. Sjukt häftigt!

Mefi berättade om hela tillvägagångssättet från det att kaffeplantans frukter blir helt röda och då plockas, skalas och rensas till det att dom silas ut från stora säckar och rostas. Vi fick smaka på den söta saften i frukten när vi var vid plantagen och sedan även titta på gamla kaffemaskiner och rostar i butiken som Mefis bror äger.

I butiken/caféet var vi såklart också tvungna att avsluta hela dagsturen med att dricka en varsin kopp kaffe (både Chusita och Blanca dricker kaffe minst en gång om dagen) och köpa ett paket av de närproducerade kaffebönorna. En riktigt intressant och givande utflykt, där vi fick lära oss mycket.

Nu är klockan strax efter nio och vi har precis kommit hem. Vi insåg när vi gick utanför dörren att vi nästan hade slut på quetzales och därför behövde hitta någonstans att äta väldigt billigt. Av en händelse gick vi in i Kai som också var på middagsjakt och visade oss till ett litet stånd där de sålde pupusas. Pupusas är en pizzaliknande rätt, en vetemjölsbaserad deg där man blandar in ost och grönsaker och sedan steker, det serveras sedan med något som liknar pizzasallad och tomatsalsa. Vi satt där på gatan och åt, det var både gott och trevligt. Hon är väldigt mysig Kai!

Om en liten stund är det dags för oss att sova. Klockan ringer 06.00 imorgon, då väntar morgonyoga och frukost innan vi tar oss an vår första spanskalektion. Exciting!

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.